film & fotografie

links

>>> filminstituten

EYE Filminstituut
www.eyefilm.nl
Dit nieuwe, nationale filminstituut is aanjager en ambassadeur van filmcultuur in Nederland. EYE heeft één duidelijke taak: de bevordering van filmcultuur. EYE doet dit middels een unieke combinatie van collectievorming, presentatie, promotie, onderzoek, educatie en kennisoverdracht, zowel voor een breed publiek als voor professionals.
NIAf - Nederlands Instituut voor Animatiefilm
www.naif.nl
Het NIAf bevordert de animatiefilm in de meest ruime zin van het woord. Het instituut stimuleert de productie, distributie en vertoning van animatiefilms, voert educatieprojecten uit en heeft een werkplaats waar animatiefilmers de gelegenheid krijgen zich te specialiseren en onderzoek te doen.

>>> filmplatforms en -initiatieven

CineLOVA
www.cinelova.nl 
Ben jij een verhalenverteller? Iemand die een boodschap wil overbrengen, een gebeurtenis wil registreren of een kwestie aan de kaak wil stellen middels het medium film? Vind jij het leuk om in je vrije tijd speelfilms, documentaires, reportages of videoclips te maken? Dan ben je hier op de juiste plek! CineLOVA is het platform voor enthousiaste, ambitieuze, non-professionele filmers. Beginnende en gevorderde filmers, jonge en (iets) oudere makers kunnen hier terecht voor informatie over het maken van een goede productie, filmadvies van doorgewinterde filmmakers en een overzicht van de leukste filmactiviteiten, -festivals en -workshops in Limburg. 
Cinesud
www.cinesud.nl
Cinesud is het platform voor Mediaprofessionals in het hart van de Euregio. De kerngedachte van Cinesud is samenwerking. Via persoonlijke profielen en bijeenkomsten brengt Cinesud professionals in contact met elkaar en met interessante projecten.
Video Power
www.videopower.eu
Video Power is an initiative stimulating the creative production of audio-visual material.Their goal is to help create a vibrant media culture in the Euregion Maas-Rhine. They achieve this goal by working together with a broad network of partners in the region, by connecting talent(s) with available knowledge, production capacity and a suitable stage, and by stimulating and facilitating entrepreneurship.

>>> filmeducatie

Netwerk Filmeducatie
www.filmeducatie.nl
Het Netwerk is het belangrijkste platform voor kwalitatief hoogstaand en gevarieerd aanbod op het gebied van filmeducatie. De belangrijkste landelijke partijen op het gebied van filmeducatie in Nederland bundelen in het netwerk hun krachten. Het netwerk verenigt kennis en expertise over filmeducatie in al zijn verschijningsvormen.
MovieZone
www.moviezone.nl
MovieZone is de centrale plek voor filmeducatie, -informatie en -activiteiten voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar. MovieZone organiseert o.a. schoolvoorstellingen in verschillende filmhuizen en bioscopen in het hele land. Deze voorstellingen kunnen onder schooltijd bezocht worden.
Cinekid
www.cinekid.nl
Cinekid organiseert jaarlijks het internationale Film-, Televisie- en Nieuwe Mediafestival voor de Jeugd. Het Amsterdamse festival komt naar de kinderen toe met satellietfestivals door heel Nederland. Gedurende het jaar ontwikkelt Cinekid workshops en lesprogramma's voor het onderwijs, bibliotheken, culturele instellingen en buitenschoolse opvang.
Hollywood in de Klas
www.hollywoodindeklas.nl
Hollywood in de Klas (HIDK) filmfestival is hét filmproject voor de bovenbouw van het primair onderwijs. Kinderen leren op een leuke manier over beeldtaal door zelf een film te maken.
Digital Playground
www.digitalplayground.nl
Digital Playground is hét centrum voor praktische media-educatie. Sinds 1998 leveren ij een bijdrage aan de mediawijsheid van duizenden jongeren in heel Nederland. Om kritisch met media om te gaan, moet je weten hoe media wordt gemaakt. Vanuit deze overtuiging stimuleert Digital Playground jongeren (12 t/m 19 jaar) bewust en creatief te zijn in hun mediagebruik.

>>> (eu)regionale filmfestivals

Docfest
www.docfest.eu 
Docfest zet de documentairefilmindustrie en daarmee Limburg én haar cross-border Euregio op de kaart. Niet alleen door het vertonen van grensoverschrijdende documentaires, maar ook door mensen met elkaar in contact te brengen en van documentaires kijken een echte beleving te maken. Bij Docfest ontmoeten filmmakers elkaar en hun publiek, en wordt het gesprek gevoerd over actuele maatschappelijke onderwerpen. Met de documentaire als verbinder. Naast het jaarlijks festival in september organiseert Docfest het hele jaar door mini-edities van het festival in Limburg en het grensgebied – Docfest on Tour – en verschillende educatieve projecten ter promotie van de documentairefilm.  
Euregion Shorts 
www.euregionshorts.eu
Euregion Shorts is an initiative of Cinesud and offers you the best short films from the Meuse-Rhine Euregion, an award-show with various awards, workshops, meetings and a round-up of short films from elsewhere in the world. Our traveling festival aims to connect professionals, filmmakers and the public in an international context.
Shift Film Festival 
www.shiftfilmfestival.eu
Shift Film Festival is an audiovisual festival which focuses on the fast and dynamically changing ways in which films are being made and watched. Filmmakers are continuously experimenting with techniques, formats and distribution channels, while audiences are getting confronted with new kinds of audiovisual media almost every day. Shift Film Festival wants to investigate these ongoing developments, expose trends and cultivate revolutions in filmmaking.

>>> nationale filmfestivals

IDFA - International Documentary Filmfestival Amsterdam
www.idfa.nl
Jaarlijks terugkerend en meerdaags filmfestival waarbij creatieve documentaires worden vertoond die stilistisch interessant of vernieuwend zijn, die maatschappelijk relevant zijn en die erin slagen duidelijk te communiceren met hun publiek. IDFA is uniek vanwege zijn internationale, maatschappelijke filmprogramma en de vele internationale premières. 
Internationaal Film Festival Rotterdam
www.iffr.nl
Jaarlijks en meerdaags filmfestival dat kiest voor jong en opkomend filmtalent, voor filmauteurs met een onafhankelijke en vernieuwende signatuur en voor filmmakers of kunstenaars die innovatief of experimenteel grenzen verkennen en overschrijden. Het festival organiseert, naast het reguliere filmprogramma, een groot aantal evenementen waarbij publiek en filmmakers elkaar ontmoeten.
Nederlands Filmfestival
www.filmfestival.nl
Ieder najaar is Utrecht het bruisende middelpunt van de Nederlandse film met een programma boordevol premières van Nederlandse speelfilms, documentaires, korte films en tv-drama. Een selectie van de films strijdt om de Grote Prijzen van de Nederlandse Film, de felbegeerde Gouden Kalveren. Doel van het Nederlands Film Festival is het uitdiepen en verbreden van de kennis over en promotie van de Nederlandse film en Nederlandse filmcultuur.
Holland Animation Film Festival
www.haff.nl
Het Holland Animation Film Festival is hét jaarlijkse festival voor animatiefilms in Nederland.  

>>> fotografie instituten en platforms

Fotobond
www.fotobond.nl
de Fotobond is er voor iedereen die fotografeert, van jong tot oud, van beginner tot bijna professionele fotograaf. Er zijn vele activiteiten en diensten die van belang zijn en die beginnende fotografen op weg helpen.
Forum Beeldtaal
www.fotografieforumbeeldtaal.nl
Forum Beeldtaal is een online community voor inhoudelijke fotografie. De focus ligt op het creatief communiceren met fotobeelden. Forum Beeldtaal biedt cursussen en workshops aan voor gevorderde en semi-professionele fotografen, geeft webinars, lezingen etc.
Nederlands Fotomuseum
www.nederlandsfotomuseum.nl
Het museum biedt een rijk geschakeerd tentoonstellingsprogramma van grote bekende namen in de fotografie, van jong talent en amateurs. Het is de enige plek in Nederland waar altijd een presentatie over de geschiedenis van de Nederlandse fotografie te zien is.
Foam - Photography Museum Amsterdam
www.foam.org
Foam is een ontmoetings- en inspiratieplek voor fotografieliefhebbers, fotografen, beeldredacteuren, ontwerpers en anderen uit het vakgebied. De organisatie richt zich via tentoonstellingen, publicaties, discussies en specifieke projecten op relevante ontwikkelingen binnen de fotografie. In de programmering is speciale aandacht voor actuele thema's binnen fotografie en voor werk van opkomend talent. Ook werk van gevestigde fotografen en historische fotografie heeft een plek in de programmering van Foam.

>>> nationale en euregionale fotofestivals 

BIP Liège (Biennale de l'Image Possible)
www.bip-liege.org/en
Tweejaarlijks event in Luik (België) dat in het teken staat van het digitale beeld, waaronder video en fotografie.  
BredaPhoto - International Photo Festival
www.bredaphoto.nl
Breda Photo is een internationaal fotofestival in de binnenstad van Breda. Zeven weken lang biedt het festival een gevarieerd programma, waarbij foto’s van gevestigde fotografen uit binnen- en buitenland en ook werk van jong talent te bekijken is. Daarnaast zijn er tientallen lezingen, boekpresentaties, fotoreviews en workshops te bezoeken.
FotoFestival Naarden 
www.fotofestivalnaarden.nl
FotoFestival Naarden (FFN) is een tweejaarlijks fototentoonstelling die al geruime tijd de actuele stand in de autonome fotografie weergeeft. Het FotoFestival Naarden stelt zich ten doel om een overzicht te geven van de ontwikkelingen in de maatschappij en de fotografie in binnen en buitenland, aan de hand van actuele thema’s. 
Unseen Photo Fair
www.unseenamsterdam.com
Unseen is vier jaar geleden opgericht als platform voor nieuwe fotografie en jong talent uit de hele wereld. Het uitgebreide festivalprogramma bestaat naast een grote expo uit o.a. een boekenmarkt, lezingen en paneldiscussies en debatten met internationale sprekers en opinieleiders uit de hele wereld.
Fotomanifestatie Noorderlicht 
www.noorderlicht.com
Noorderlicht is een veelzijdig en internationaal podium, oorspronkelijk alleen voor documentaire fotografie, maar inmiddels voor elke fotograaf die een goed verhaal te vertellen heeft. De internationale fotomanifestatie besteedt aandacht aan de fotografie van de wereld en de wereld van fotografie middels een jaarlijkse fotomanifestatie in Groningen of Leeuwarden, het uitschrijven van foto-opdrachten en het organiseren van debatten, lezingen en masterclasses.
Internationaal Foto Festival Leiden
www.photofestivalleiden.com
Het Internationaal Fotofestival Leiden biedt Europese fotografen, die maximaal 5 jaar geleden zijn afgestudeerd, een podium in de eerste fase van hun carrière als professionele fotograaf. De fotografen tonen hun werk en komen in contact met een breed fotografie minnend publiek uit binnen- en buitenland.
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?